Čiovo
Card image cap  
Položaj i klima

Okrug Gornji pripada Općini Okrug u sastavu Splitsko-dalmatinske županije. Okrug Gornji ima izuzetno dobru povezanost sa mnogobrojnim turističkim odredištima u Hrvatskoj. U blizini je aerodrom Split, autoput koji ga povezuje sa cijelom Europom i trajektna luka u Splitu koja ga povezuje sa svim većim dalmatinskim otocima i Mediteranom. Okrug Gornji ima oko dvije tisuće i osamsto stanovnika. Pripada mu i Okrug Donji. Domaćini često puta umjesto "Okrug" kažu "Okruk". Okrug Gornji je s kopnom povezan s dva mosta i to: most Čiovo Trogir, te most Trogir - kopno. Na otoku Čiovu osim ovog mjesta nalazi se i: Okrug Donji, Arbanija, Žedno i Slatine.

Okrug se nalazi se na zapadnom dijelu otoka Čiova. Čine ga Okrug Gornji i Okrug Donji, dva tradicionalna dalmatinska mjesta. Svojim je zemljopisnim položajem središte dalmatinske mikroregije. Ima blagu mediteransku klimu, bujnu subtropsku i mediteransku vegetaciju, arhipelag slikovitih otočića, bezbroj malih skrovitih uvala i plaža. Okrug je i time i sa svojih 2670 sunčanih sati godišnje jedno je od najprivlačnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Okrug Gornji nalazi se u blizini gradova, koji imaju velik broj spomenika kulture i koji su pod zaštitom UNESCO-a (Trogir Split i Šibenik). Osim toga, u blizini su i nacionalni parkovi, koji spadaju među najljepše i najatraktivnije u Europi. Nacionalni park Krka sa Skradinskim bukom i Roškim slapom na kojima se nalaze sedrene barijere, te Nacionalni park Kornati poznat po velikom broju otoka i otočića pogodnih za robinzonski turizam. Osim nacionalnih parkova, u blizini je i rijeka Cetina na kojoj turisti, osim što mogu uživati u njezinim prirodnim ljepotama, mogu se baviti i raftingom. Okrug Gornji i njegova okolina pružaju mogućnosti za bavljenjem, podvodnim ribolovom, surfanjem, jedrenjem, tenisom, nogometom, košarkom, biciklizmom na obilježenim biciklističkim stazama. Na otoku Čiovo se nalaze vrlo atraktivne uvale sa šljunčanim plažama pogodnim za obiteljski odmor. U ljetnim mjesecima na otoku Čiovu i njegovoj okolici održavaju se mnogobrojne fešte u kojim sudjeluju domaćini sa svojim gostima.

Stanovništvo se bavi poljoprivredom (uzgoj maslina, vinove loze, badema, smokvi te agruma), ribarstvom i trurizmom, koji je i temeljna gospodarska djelatnost otoka Čiovo.

Usluge

U Okrugu Gornjem i Donjem mnoštvo je restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata s bogatim izborom izvornih dalmatinskih specijaliteta. Svim svojim gostima, uz obilje sunca i bistrog mora, nudi raznolike rekreativne sadržaje. Škola ronjenja pruža mogućnost užitka u Ijepotama jadranskoga podmorja; fitnes centar s teniskim terenima oslobađa od svih stresova suvremenog života. Organiziraju se svakodnevni izleti malim brodicama u obližnje tihe uvale; iznajmlju se skuteri i provode letovi padobranima na mjesnoj plaži.

Udaljenosti

Blizina Trogira (5 km), koji je pod zaštitom UNESCO-a, pruža mogućnost uživanja u 2800 godina staroj njegovoj jezgri, ali i mogućnost noćnih provoda. S otoka Čiova mogući su izleti na slapove Krke (60 km), u Split (30 km), u Međugorje (100km). Znacajno je da je Zracna luka Split od mjesta udaljena svega 6 km. Srednja temperatura zraka od 16° C i 281 dan u godini s prosječnom temperaturom iznad 10° C preduvjeti su za ugodan boravak tijekom cijele godine.

Povijest

U mjestu Okrug Gornji se nalaze i tri crkve od kojih su dvije povijesne (Crkva sv. Karla Boromejskog i crkva sv. Tudora) i jedna novoizgrađena (crkva Uzvišenja sv. Križa). Preporučujemo posjet franjevačkom samostanu, dominikanskom samostanu, crkvici sv. Mavra, te okolnim mjestima Okrug Donji, Slatine, otočiću Fumija sa zapadne strane Čiova, a i gradovima Splitu i Trogiru.

Položaj

 
Kontakt
Apartmani Fidelis

TROGIR - ČIOVO
Tepli bok 19, OKRUG GORNJI
FIDELIS d.o.o
Ulica grada Chicaga 17, Zagreb
Tel/Fax: +385 (0)21 886 496
+385 (0)1 777 9494
Mob. +385 (0)91 789 2383
+385 (0)98 977 5183
ivan.kotarski1@zg.t-com.hr
www.fidelis-apartmani.hr

 
Cjenik apartmana
 • 01.06. – 30.06.
  64 eura
 • 01.07. – 31.08.
  96 eura
 • 01.09. – 30.09.
  64 eura
 • *boravišna pristojba
  nije uračunata u cijenu

 • Dodatna ponuda gostima
  maslinovo ulje, vino, rakija,
  bicikl, skuter, tenis, ronjenje, wifi, izleti